Perfectionisme loslaten

Perfectionisme; veel van mijn klanten, inclusief ikzelf, zijn er bekend mee. Met perfectionisme kan je aan de ene kant veel bereiken; omdat je jezelf pusht tot het uiterste. Tegelijkertijd is het ook een wapen om elke spontane intuïtieve actie om zeep te helpen. Of, zoals een klant zei: “Ik creëer niet eens meer, want al mijn plezier in creativiteit is verdwenen.” Hoe heerlijk is het dan, als diezelfde klant me een paar maanden later stralend vertelt: “Ik heb tekenmaterialen gekocht en met een vriendin de afspraak gemaakt om elke week samen te tekenen”. Waarna ze er tussen neus en lippen aan toevoegt “Dat perfectionisme mag wel aan de kant”.

Geen fouten maken

Perfectionisme ontstaat doordat je bang bent om fouten te maken. Die angst is (onbewust) zo overweldigend, dat je er alles voor over hebt om dit niet te hoeven ervaren. Zolang jij het idee hebt dat er niks mis kan gaan, voel je je (relatief) veilig.

Perfectionisme onderzoeken

Een belangrijke mijlpaal is het moment waarop je je realiseert dat je last hebt van je perfectionisme. Dat het je in de weg staat om bijvoorbeeld creatief plezier te ervaren, spontaan te zijn of dat het zoveel tijd kost, dat je niet toekomt aan leuke dingen….. Hoewel deze ontdekking meestal geen leuk gevoel geeft, mag je jezelf tegelijkertijd een schouderklop geven. Het is zo krachtig om dit te durven te erkennen! Daarnaast krijg je nu een keuze; ga ik door op dit niet perfecte perfectiepad of kies ik voor iets anders?

Bron van je perfectionisme erkennen

Vervolgens plaats je je perfectionisme in een context. De bron van je perfectie ligt namelijk ergens in je kindertijd. Toen waren er momenten waarop er dingen fout gingen. Waarschijnlijk heb je er de schuld van gekregen, ben je er voor gestraft, werd je uitgelachen of buitengesloten. Wat er ook gebeurde, je voelde je angstig, machteloos, overweldigd en niemand heeft je toen geholpen om met de situaties om te gaan. Je concludeerde (als kind!) dat je geen fouten mocht maken. Want als jij een fout maakte, werd het ondraaglijk onveilig en dat wilde je koste wat het kost voorkomen.

Perfectie is een kinderlijke manier van zelfzorg, die veranderd op het moment dat er liefdevolle volwassenzorg naast komt te staan. Door dit beeld naast je perfectie te plaatsen en jezelf te beloven dat jij nu de liefdevolle persoon bent, die jezelf opvangt, krijgt jouw perfectie een bedding, waarmee ontspanning kan komen. Je bent niet meer onbegrepen en alleen.

Nieuwe kaders

Vervolgens mag je nieuwe kaders maken. Bij intuïtieve creativiteit is mijn stelregel: je mag ALLES maken. Er kan dus niets fout gaan!!

Daarnaast kan je ook het fenomeen ‘fout’ onderzoeken. Wat is een fout? Het is een uitkomst die anders is dan je had verwacht. Kan je daar iets aan doen? NEE!! Want je hebt je verwachtingen niet voor niets. Juist door een andere uitkomst mee te maken, kan je je verwachtingen bijstellen. Daarnaast kunnen ‘fouten’ de mooiste ontdekkingen opleveren. Zonder fouten geen penicilline, geen memoblokjes of gloeilamp. Edisson zei: ‘Ik heb niet gefaald. Ik heb zojuist tienduizend manieren gevonden die niet werken.’ Word je eigen Edisson!

Juist creativiteit is de plek waar je met het onverwachte kunt spelen. Creativiteit gaat graag buiten de kaders!

Stapje voor stapje perfectionisme transformeren

Vervolgens ga je stapje voor stapje verder. Ontdek wat je wint jezelf toestemming te geven om de controle wat los te laten. Ontdek waar je plezier van krijgt en maak dat groter. Na verloop van tijd zegt de perfectionist in jou: “Ik doe wel een stapje opzij”. Want zelfs die perfectionist in jou, ziet jou het liefste blij. Een perfectionist gaat meestal niet meteen weg, maar zolang die vanaf de zijlijn de boel in de gaten houdt, krijgt jouw creativiteit al meer ruimte! Ga door op je loslaatpad en leer al doende je ingevingen vertrouwen. Zo zal je perfectionist steeds verder transformeren.

 

Meer lezen:

Hoe je denken spontane creativiteit kan blokkeren

Angst en creativiteit