Ga ik nog verder op het schilderij van vorige week?

Een veel voorkomende vraag tijdens mijn cursus intuïtief schilderen is: “Vorige week was mijn schilderij nog niet af. Maar ik weet niet of ik nu verder moet, want mijn stemming is heel anders dan toen. Wat vind jij? Zal ik doorgaan?”

Het is daarbij verleidelijk om naar het schilderij te kijken en je af te vragen wat daar nodig is. Dan kom je makkelijk in technische aanwijzingen, waarmee jij bepaalt/denkt welke richting het werk moet gaan. Maar bij het intuïtief schilderen gaat het om het innerlijk verlangen. Wil er van binnenuit nog iets uitgedrukt worden? De enige die weet of dat jouw verlangen is, ben je zelf. Wat ik kan doen is je helpen om de vraag te onderzoeken.

Moet het of wil je het?

Bij veel mensen leeft de overtuiging: ‘je mag pas aan iets nieuws beginnen als het andere af is’. Zolang je denkt dat je werk onaf is, heb je met deze overtuiging onbewust al bepaald dat je verder moet. Door deze beslissing, ben je afgesloten van je intuïtie, die mogelijk iets anders fluistert. Misschien wil je het, misschien ook wel niet. Alles mag! Ook aan drie werken tegelijkertijd werken! Dus ga bij jezelf na of je moet doorgaan of wilt onderzoeken of je door wilt gaan. In het eerste geval ben je namelijk nu niet vrij om echt te voelen wat er wezenlijk wil.

Ik ga nooit door

Anderen zijn overtuigd dat ze nooit door hoeven te gaan: alles is in één keer klaar. Met een enorme snelheid wordt aan het einde van een les een werk afgerond. Hiermee hebben ze al bepaald dat ze de vraag om door te gaan nooit aan zichzelf hoeven te stellen. Het echt voelen wanneer iets voor jezelf klaar is, wordt vermeden. De periode van kleine nuances aanbrengen, voelen, ontdekken, jezelf intuïtief net iets verder brengen, wordt overgeslagen. Is het werkelijk af of is er een zachte fluistering die graag verder wil?

De verbinding onderzoeken

Wie wil onderzoeken of en zo ja hoe hij verder wil op het eerder gemaakte werk, mag de intuïtieve verbinding met het werk onderzoeken. Een nieuwe kennismaking aangaan, met wat er nu is. Jij en dit werk. Hierbij zijn er twee aandachtspunten.

1.      Terug naar hoe jij toen was

Een veel voorkomende overtuiging is dat je terug moet naar hoe je je toen voelde. Of met wat je toen wilde. Je denkt dat je alleen zo op de juiste manier verder kan met je werk. Maar daarmee forceer je jezelf tot iets wat er NU niet is. Je hoeft niet terug! Je kunt altijd vanuit NU onderzoeken wat er NU wezenlijk wil. Mogelijk zal je daardoor een idee dat je toen had, nu loslaten en zodra je daar weerstand op voelt, is dat het onderzoeken waard. Wat wil je zo graag vasthouden, dat je jezelf wilt forceren?

2.      Het werk past nu niet bij mij

Een andere overtuiging is dat je er nu niet verder kunt, omdat het werk nu niet bij jou past. Je bent nu in een andere stemming en daar hoort dit werk niet bij. Is het werkelijk waar dat je er nu niet op door kunt? Moet het werk in de sfeer blijven waarin je het de vorige keer losliet? Of kan dat waar je nu behoefte aan hebt, in het werk gevonden/aangebracht worden? Durf je dat echt te onderzoeken? Of ben je ervan overtuigd dat er nu voor jou geen ruimte is in het werk, waardoor je de werkelijke ruimte niet kunt ervaren?

Maak opnieuw kennis

Maak opnieuw kennis met je werk. Voel hoe jij nu bent. Voel wat het werk nu met je doet. Open je voor wat er nu is aan emoties, gedachten, willen en ja-maren. Adem rustig door, terwijl je de verbinding tussen jou en je werk onderzoekt. Meestal helpt het om op een afstandje te kijken, zodat je het hele werk kunt waarnemen. Maar het kan ook fijn zijn om je werk met je handen aan te raken, het strelend af te tasten, waardoor het via tast binnen komt.

Welke emoties er ook ontstaan, je hoeft niets op te lossen. Door het te voelen lost het zelf op. Merk je gedachten op, die langskomen. De gedachten die je direct kunt loslaten en de gedachten die blijven haken. Waar je iets van vindt of iets mee moet. Ga er niet in mee, maar ervaar dat ze er zijn en dat ze jou ergens heen willen brengen of vanaf willen leiden. Ervaar je weerstand. Adem rustig door.

Weet dat alles mag: je mag doorgaan Je mag het werk aan de zijkant zetten en met iets anders beginnen en je mag het werk ook helemaal uit het zicht zetten. Door te zijn met wat het NU oproept, vind je intuïtief het antwoord op de vraag: ga ik NU hier mee verder of niet?

Er is geen fout antwoord, er is alleen de ervaring van wat jouw antwoord jou brengt.

 

Welk dilemma kom jij in dit vraagstuk tegen?

 

Gerelateerde blogs:

Wat trekt je aandacht in een creatief werk?

Wanneer is je werk klaar?