Gezien worden, behoefte van de maand oktober 2014

Gezien worden

“Ik voel me niet gezien” In het ene boek over geweldloze communicatie is gezien worden een behoefte. In het andere boek een gedachte en interpretatie van een situatie. En in het derde boek staat ze als quasie-gevoel: een gedacht over hoe ik me voel. Daardoor is het boeiend om eens die mogelijkheden te kijken.

Gevoelens

Ik voel me niet gezien. Doordat je het woord voelen gebruikt, lijkt het dat je over een emotie praat. Immers emoties voel je. Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat je de situatie interpreteert en aan jezelf uitlegt dat die ander jou niet ziet. Hoe je je daarbij voelt kan per persoon verschillend zijn: de één wordt boos, de ander verdrietig, afstandelijk of misschien gefrustreerd. Doordat er zoveel verschillende emoties opgeroepen kunnen worden bij “ik voel me niet gezien” is het duidelijk dat je “niet gezien voelen” zelf geen gevoel  is, maar iets wat gevoelens oproept.

Behoefte

“Maar ik wil me wel graag gezien voelen. Dus is het dan geen behoefte?” Het klinkt zo legitiem, dat ik denk dat het daardoor soms in lijsten van behoeften staat. Echter voor mij is het een kapstok waar andere behoeften onder kunnen hangen. Ik wil gezien worden, omdat ik behoefte heb aan erkenning, of aan begrip, bevestiging, verbinding, iets bijdragen.  Dan is “gezien worden” een manier om mijn behoefte te vervullen.

Maar ik zie je toch

Als je in een gesprek zegt :”Ik voel me niet gezien!”, is er grote kans dat de ander zegt: “Maar ik ben er toch!” of “Ik praat toch met je”Voor je het weet kom je in een discussie over wel en niet luisteren, wel en niet begrijpen etc. Hoewel het heel concreet lijkt, is de kreet “Ik voel me niet gezien” eigenlijk heel vaag. Want wat wil je van die ander? Hoe kan die ander jou zien? Door te kijken, te vertellen wat hij ziet, vragen te stellen, of wil je iets anders?

Onderzoek het

Mocht je in de situatie komen dat je jezelf hoort zeggen “ik voel me niet gezien”, sta dan eens stil bij wat er gebeurt. Wat heb je waargenomen? Bijvoorbeeld: ik kom en de ander loopt weg. Of: ik vertel en de ander onderbreekt me met een vraag. Of: ik vertel en de ander neemt de telefoon op…. Wat voel je? Boos, verdriet, eenzaam etc. En waar heb je behoefte aan? Hoe kan jij zelf of die ander jouw behoefte vervullen? Onderzoek of je de zin: “ik voel me niet gezien” hiermee concreter kan maken, zodat jij en de ander beter begrijpen wat er aan de hand is. Mogelijk kan je juist daardoor meer gezien worden.

Wil je je ontdekkingen delen: ik hoor het graag.