Creativiteit en zichtbaarheid

Intuïtieve creativiteit brengt dat wat er binnen in je leeft naar buiten. Daardoor wordt het zichtbaar. Zelfs als je, zoals ik in het vorige blog vertelde, er geen woorden aan kunt geven. Van elk beeld kan je iets vinden. Dat laatste maakt zichtbaarheid zo spannend! Want wat wordt er van gevonden? Door jezelf en door anderen.

Moeite met zichtbaarheid

Mensen die moeite hebben met zichtbaarheid, zijn er eigenlijk altijd van overtuigd dat er iets slechts zichtbaar wordt. Door die angst zijn ze ook extra gefocust op ‘verkeerde dingen’. Een vlekje, een verkeerde lijn zijn al redenen voor onrust. Maar veel erger wordt het als je systeem iets zichtbaar wil maken, waarvan jij ooit besloten hebt dat het verborgen moet blijven! Omdat het toen de enige mogelijkheid was om door te kunnen gaan. Dat is een directe reden voor paniek en weerstand tegen je ingevingen. Zelfs als je nog niet weet wat je gaat schilderen! Je voelt de angst van vroeger, alsof het nu weer gebeurt. Want je kan je nog niet voorstellen dat het veilig is om hier expressie aan te geven.

Seksualiteit

Zo kan het voorkomen dat je opeens beelden schildert, die je koppelt aan seksualiteit. Dat voelt voor veel mensen kwetsbaar en privé. Iets kan op een vagina lijken of een piemel zijn. Of een zeer sensuele houding. Mag dat er open en bloot zijn? Of moet dat verborgen blijven? Wat denk je dat het zegt over jou, als je zo’n beeld vorm geeft? Kan je dat maken, als je in een groep schildert? Ik heb er heel lang schroom op gehad. Mijn eerste vagina schilderde ik met schaamrood op mijn kaken, maar ik wilde trouw blijven aan het credo dat alles er mag zijn. Groot was mijn verrassing dat mijn cursisten het juist met blijdschap ontvingen. Pas toen besefte ik, dat ik door mijn schilderwerk, ik ook ruimte opende voor hen. En dat niet iedereen met deze schaamte rondliep.

Beladen onderwerpen

Zo heeft ieder mens beladen onderwerpen, waar hij liever niet mee geconfronteerd wordt. Het kunnen familie issues zijn, karaktereigenschappen, beladen thema’s zoals geweld, ‘vuile was’ die niet buiten mag hangen, maar ook aspecten van jezelf, die je nu liever niet wilt weten. Soms ervaar je al schilderend dat je moe bent en behoefte hebt aan rust. Maar met je drukke agenda, waarin je al met moeite schildertijd hebt vrijgemaakt, wil je niet nog meer tijd besteden aan rust vinden. Je had nu al van het schilderen moeten opknappen! Dan ontstaat er weerstand tegen deze ontdekking. Je kan er zelfs onrustig van worden.

Creativiteit maakt zichtbaar

Creativiteit maakt graag het onbekende zichtbaar. Het bekende, dat weet je al, maar aan de rafels van het bekende, kleeft het onbekende. Heel vaak gaat je denken er mee aan de haal. Dat verzint allerlei redenen waarom je het schildert en ook redenen waarom het niet mag of kan. Neem het waar, maar ga er niet in mee.

Onderzoek hoe je voor jezelf een veilige omgeving kunt maken (niet elk beeld hoeft in een groep zichtbaar te zijn), opdat je al schilderend kunt ontdekken wat er gebeurt. Al doende ontdek je waar verschuivingen gaan plaatsvinden. Heel vaak zijn dit pareltjes, waarvan je niet wist dat het kon.

Het feit dat je systeem iets met deze beelden wil, is voor mij een teken dat je hierin iets mag ontdekken. Je schroom, je schaamte, maar ook je verlangen en potentie tot groei.

Meer lezen:

Perfectionisme loslaten

Verwonderen