Ontmantel de vijf belangrijkste redenen om creativiteit niet te benutten
Verlang je ook naar creativiteit, maar doe je het niet. Grote kans dat één of meer redenen bij deze top vijf staat. Gelukkig maar, want dan kan je er iets aan doen! Na dit blog, kan jij creatief aan de slag! En zo niet, vertel mij jouw beperking en ik help je op weg.
Top 5 redenen om je creativiteit niet te benutten
1. Ik ben niet creatief
Dat dacht je maar! Elk mens is creatief. Misschien vind je het resultaat niet mooi genoeg, niet kloppend of wat dan ook, maar echt: elk mens is creatief. Durf te beginnen, anders verandert er niets! Laat die innerlijke criticus maar kletsen (dat doet hij namelijk altijd), en durf een beginneling te zijn.
2. Ik heb geen tijd
Druk, druk druk. Wie kent dat niet. Maar “ik heb geen tijd” is eigenlijk: “ik geef er geen prioriteit aan”. Er is vast iets wat je kan opgeven, als is het maar 5 minuten.Kijk in je agenda: wanneer kan je jouw creativiteit plannen? In 5 minuten kan je al een krabbeltekening maken (zie vorig blog Droedel je creativiteit), of een recept opzoeken, of even pianospelen, of dansen op muziek, of zingen, of een zin schrijven van je boek. Heeft het zin: vijf minuten? Ja !!! Omdat je begint en gaat staan voor je verlangen om creatief te zijn. En zo bouw je uit van 5 naar 10 naar….. Zo lang je maar in beweging komt.
3. Ik heb geen ruimte
Vol, vol, vol, Wie kent dat niet. Maar “Ik heb geen ruimte” is eigenlijk: “Ik geef er geen ruimte aan.” Vaak is een klein hoekje van de tafel al genoeg. Of een schildersezel op de gang. de slaapkamermuur. Beter iets dan niets! Of ga op cursus, waar alle ruimte is.Let op: als je eerst moet opruimen voordat je creatief kunt zijn, is dat vaak al een reden om niet te beginnen. Dus maak ruimte én houd deze leeg/schoon. Dan maak je letterlijk ruimte voor creativiteit.
4. Ik heb geen goede materialen
Fijne materialen zijn heerlijk om mee te werken. Ik gun ze iedereen, maar dat is niet voor elke portemonnee haalbaar.Eigenlijk zijn er twee belangrijke zaken:
4a. Speel met wat er is, met wat je wel hebt. Van behangerslijm met een kleurstof kan je al verf maken. Kijk eens in je keukenkastjes voor kleurstoffen. Wat kan de natuur je bieden? Rode bieten bijvoorbeeld! Winkels zetten vaak kartonnen dozen bij de weg, als vuilnis. Gebruik oude doosjes, inpakpapier etc. Met je vingers kan je schilderen.Of zoals mijn vader zei: “Als het niet kan zoals je wilt, wil ’t dan maar zoals het kan.”
4b. Neem ondertussen ook de tijd om dat waar je behoefte aan hebt te verzamelen: speur marktplaats af, vertel vrienden wat je wilt, Of maak een spaarplan, als je niet direct iets kunt kopen. Maar blijf niet wachten totdat het perfect is. Ga nu al aan de slag!
5. Ik weet niet hoe het moet
We denken dat we eerst moeten leren hoe we creatief moeten zijn, voordat we creatief kunnen zijn. Eerst techniek, uitleg etc, en dan pas beginnen. Natuurlijk zijn basisvaardigheden handig: als je wilt pottenbakken, is het fijn als je met een oven kunt omgaan. Maar er is niks mis met zelf dingen uitvinden. En vind je dat te eng; op youtube is heel veel informatie te vinden.In de bibliotheek staan vele boeken. En veel mensen willen je graag helpen, als je maar vraagt. Als je maar niet direct van jezelf een topstuk verwacht. Maar gewoon het plezier kunt aanvaarden van ontdekkend, spelend leren. Stap voor stap. Op jouw manier. Let op aan wie je hulp vraagt: past diegene wel bij jouw vorm van creativiteit?
Angst
Al deze redenen, en al die andere redenen die je kunt bedenken, berusten op één en dezelfde noemer: angst. De eerste angst is de angst om het fout te doen. En daaraan afgeleid: angst voor afwijzing, uitgelachen worden, afkeuring, afgunst etc. Omdat we ooit leerden dat creativiteit ergens aan moest voldoen, wil het meetellen. Wil het nuttig zijn. Omdat we eigenlijk bang zijn, vinden we het stiekem ook prima om niet creatief te zijn. Want dan kan het in ieder geval niet mislukken. Dus hebben we onze creatieve redenen om het niet te doen.
De tweede angst is de angst voor ontwikkeling. Creativiteit zet ook jezelf in beweging. Het zet processen in gang en dat kan soms angstig voelen. Vooral als je daardoor grenzen verlegt en uit je comfortzone komt. Omdat je er geen controle hebt op de invloed van creativiteit op jou, kan je soms liever niet creatief zijn: kan er ook niks engs gebeuren. Des te meer je je aan de invloed van creativiteit durft over te geven, des te makkelijker de creativiteit ook stroomt.Des te groter je creatieve zelfvertrouwen wordt. Creativiteit kan je heel veel brengen, als je wilt ontvangen.
Stel dat er geen fout zou zijn
Stel je eens voor dat er geen fout zou zijn. Sterker nog, in mijn beleving is er geen foute creativiteit. Er is alleen de creatieve ervaring. Zou jij jezelf die ervaring dan gunnen? Ik hoop het van harte, omdat creativiteit jou heel veel moois kan laten beleven! Dus wees lief voor jezelf, en start! Weet: de enige die voor jou kan regelen dat er geen fout is, maar creatieve ervaring: dat ben jij zelf. En zolang jij dat nog niet kan, ben ik er om het jou te helpen herinneren.
Wat houd je nu nog tegen?
Heb je nu nog een reden waarom jij wel creatief wilt zijn, maar niet kunt: vertel het me. Dan zoek ik samen met jou een oplossing.