Het voordeel van de twijfel. Dat betekent toch dat je iets doet, ondanks dat je twijfelt? Je kan het ook op een hele andere manier ervaren.
Je twijfel onderdrukken
Laatst sprak ik met een klant, die graag zijn hart wilde volgen, maar niet wist hoe hij dat zou vormgeven. Welke kant zou hij opgaan? Toen zijn twijfel ter sprake kwam, vertelde hij dat hij niet wilde twijfelen. “Dat geeft zoveel negatieve energie. Ik houd deze zoektocht liever positief.” Hij wilde eerst uitzoeken wat hij wilde, om daarmee, achteraf, zijn twijfel een kopje kleiner te maken. Hij was bang dat als hij nu ging twijfelen, hij niet verder zou komen. Natuurlijk is het makkelijk om, als je je einddoel hebt gehaald, tegen je twijfel te zeggen: “Zie je wel: ik heb gelijk!” Maar ik ben toch een groot voorstander van onderweg twijfel toelaten.
Geef twijfel de ruimte, maar niet alle ruimte
De weg van je hart volgen ligt bijna altijd net buiten je comfortzone en daardoor spelen angst en twijfel er een rol in.
Ik vind het zinvol om al tijdens je zoektocht je twijfel de ruimte te geven. Niet om er helemaal in te gaan zitten, waardoor je eindeloos twijfelt en geen stappen zet. Maar om eens rustig je twijfels aan te horen. Waar, in dit proces, wil je eigenlijk niet aan denken? Waar ben je bang voor? Wat mag er niet gebeuren? Wat maakt je onzeker? Wat, van wat je loslaat, wil je eigenlijk behouden?
Dus is het belangrijk om twijfel de ruimte te geven, maar niet alle ruimte. Dan zet het je vast.
Het voordeel van de twijfel
Het eerste voordeel van de twijfel aanhoren, is dat je het niet continu hoeft te onderdrukken. Twijfel onderdrukken kost veel energie. Door je twijfel aan te horen kan je deze energie op een andere manier gaan gebruiken. Positief. Alles van jou mag meedoen aan je zoektocht, dus ook je twijfel.
Het tweede voordeel van de twijfel is dat er duidelijkheid ontstaat. Door je twijfel aan te horen, weet je waar je angsten liggen en wat voor jou echt belangrijk is. Je angsten kan je onderzoeken: is het werkelijk realistisch dat dit gaat gebeuren? Is het werkelijk erg als dit gebeurt? Veel twijfels blijken te verdwijnen, als je ze echt eerlijk onderzoekt. Het lijkt een ramp, maar is het niet. Dit helpt je om op positieve wijze, uit je comfortzone te stappen.
Daar waar je nog steeds twijfelt, kan je onderzoeken, wat je kan helpen. Soms heb je meer informatie nodig, om een beslissing te kunnen nemen. Die informatie kan je actief opzoeken. Andere keren heb je steun nodig als je uit je comfortzone gaat stappen. Door vooraf te bedenken hoe je dit kunt krijgen, kan je je positiviteit blijven inzetten.
Als je (onbewust) alleen staat met je angst, werkt het verlammend. Terwijl, als je er om vraagt, je vaak steun kunt krijgen.
Tenslotte is het antwoord op de vraag wat je behouden wilt een belangrijk signaal, waarmee je voorkomt dat je het kind met het badwater weggooit. Soms is het niet anders: je laat dat wat je aan het hart gaat toch los, opdat je meer kunt krijgen van waar je naar verlangt. Kill your darling. Maar graag vanuit een bewuste afweging.
Kijk de tijger in de ogen
Er is een gezegde dat stelt: “Als je in je dromen door een tijger wordt nagezeten, stop dan met rennen en kijk de tijger aan. Als je echt door een tijger achterna gezeten wordt, blijf dan vooral rennen!”
Gebruik het voordeel van de twijfel, want het heeft je echt iets te zeggen! Mijn visie heeft de klant aan het twijfelen gebracht. Ik ben benieuwd wat het hem gaat opleveren. Wil je ook leren twijfelen of je twijfel bespreken? Neem dan contact met mij op.https://www.vanuitjebron.nl/contact/